https://leentjeloveslight.education

Als je op deze site verzeild bent geraakt maak ik de voorzichtige veronderstelling dat je fotograaf bent, of toch op z’n minst een grote interesse hebt in alles wat met fotografie te maken heeft.

De producten van Adobe zijn in het leven van een fotograaf bijna onmisbaar, of in mijn leven toch. Toen ik jaren geleden Adobe Lightroom ontdekte ging een heel nieuwe wereld voor me open.

Ik geef je vandaag graag 3 tips voor Lightroom Classic, om dit programma écht optimaal te benutten. (Let op, dit zijn dingen die voor mij persoonlijk erg goed werken, ik ga dus nooit beweren dat dit de enige manier is) .

Allereerst moet ik misschien eerst uitleggen wat Lightroom voor mij betekent. Lightroom is één van de vele programma’s van Adobe, en doet voor mij alles van fotobewerking. 99% van mijn foto’s worden enkel met Lightroom bewerkt.

Lightroom Classic wordt in één pakket met Photoshop aangeboden, en is voor mij de perfecte combinatie als professioneel fotograaf, tegen een relatief laag abonnementstarief van een €12/maand. Voor die prijs krijg je altijd de laatste updates en ben je er zeker van dat je Adobe software smoothly draait op je computer. Wat je er nog gratis en voor niets bijkrijgt is de Mobile Lightroom én Photoshop app. Handig voor onderweg op je smartphone, én met de mogelijkheid om die te laten synchroniseren met je desktop versie!

De apps van Adobe, die je in het Creative Cloud Fotografie lidmaatschap krijgt. Voor mij als fotograaf alles wat ik nodig heb!

Lightroom app Adobe.jpg

Maar dus, ik ging jullie 3 functionaliteiten meegeven die ik niet meer kan missen in mijn Lightroom Workflow!

1. Maak Smart Previews of Slimme Voorvertoningen.

Met slimme voorvertoningen in Lightroom Classic kunt u afbeeldingen bewerken die niet fysiek zijn aangesloten via uw computer. Slimme voorvertoning-bestanden zijn een nieuwe, kleinere bestandsindeling, die je dus in staat stellen om op een efficiëntere manier jouw foto’s te gaan bewerken.

Dit heeft alleen maar voordelen voor mij:

  • Ik kan mijn foto’s ‘on the go’ bewerken en mijn externe harde schijf waar mijn RAW beelden op staan, moet niet perse aan mijn computer hangen. 500 onbewerkte RAW afbeeldingen van een geavanceerde camera nemen bijvoorbeeld 14 GB schijfruimte in beslag. De Slimme voorvertoningen van dezelfde afbeeldingen nemen echter slechts 400 MB schijfruimte in beslag. Mijn computer zal dus veel minder werkgeheugen nodig hebben om de beelden te bewerken.
  • Dat resulteert in: snelheid. Snelheid van je laptop of desktop, meer efficiëntie.
  • Zodra je externe harde schijf (of SD kaart, of whatever van opslag) opnieuw wordt aangesloten op de computer, worden alle op de slimme voorvertoningen aangebrachte bewerkingen automatisch gesynchroniseerd met de originele bestanden.
  • De slimme voorvertoning bestanden blijven altijd up-to-date. Eventuele bijkomende bewerkingen worden steeds weggeschreven en geüpdatet in je catalogus.

Je kan Slimme Voorvertoningen maken op 2 manieren:

  • Bij het importeren: Wanneer je nieuwe foto's in uw catalogus importeert, selecteer je Slimme voorvertoningen maken (dialoogvenster Importeren > sectie Bestandsverwerking). Er worden slimme voorvertoningen gemaakt voor alle afbeeldingen die in de catalogus worden geïmporteerd.
  • Nadien: Stel dat je bij het importeren bent vergeten om Slimme Voorvertoningen te maken kan je dat achteraf ook nog altijd doen. Selecteer de bestanden waarvoor u slimme voorvertoningen wilt maken en klik op Bibliotheek > Voorvertoningen > Slimme voorvertoningen maken.
Smart Previews.jpg

Elke foto in je Library zal rechts boven een wit vierkantje tonen, dit wil zeggen dat je momenteel in Slimme Voorvertoning modus zit. Als je daarop klikt geeft hij de weergegeven pop-up.

Ik heb er hier voor gezorgd dat de map op mijn harde schijf van naam werd veranderd, zodat Lightroom de map niet meer vindt en automatisch naar Slimme Voorvertoning overschakelt.

2. Shortcuts to the rescue

Shortcuts, ik gebruik ze voor alles, ook in Lightroom. Het vergemakkelijkt alles en is sowieso veel sneller dan constant met je muis naar je menu te moeten gaan om de tools aan te klikken die je nodig hebt. Lightroom heeft al een aantal built-in shortcuts, die vind je in het menubalk. Op een gegeven moment heb ik de belangrijkste op een post-it geschreven en op m’n scherm geplakt, en in no-time was ik ermee weg.

Shortcuts tips voor Lightroom Classic

Shorcuts vind je in modus ‘Ontwikkelen’ of ‘Develop’ onder elk menu. Hoe je die shorcuts aanpast lees je in het vervolg van deze blog.

Wat ook handig is, voor Mac gebruikers, is dat je de shortcuts toetsencombinatie ook gewoon kan aanpassen. Waarom dat nodig zou kunnen zijn? Sommige built-in shortcuts zijn niet zo handig op ons Azerty klavier, om niet te zeggen onmogelijk. Zoals deze bijvoorbeeld, niet mogelijk op een Azerty Mac toetsenbord…

Sommige toetsencombinaties zijn op Azerty Mac gewoon niet mogelijk, dus ze aanpassen naar je eigen voorkeuren is écht wel handig.

Probeer op een Azerty Mac toetsenbord maar eens de shorctu voor ‘Linksom roteren’. Right. Gaat gewoon niet.

tips voor Lightroom classic

Je kan vanop een Mac dus alle voorgestelde shortcuts heel handig veranderen. Ik deed dat eerder al en volgde daarbij volgende tutorial. (Maar lees eerst nog effe verder)…

3. Optimaliseer je export settings

Hoe je je beelden exporteert vanuit Lightroom heeft een grote impact, vooral op je opslagcapaciteit en de resolutie voor print doeleinden. Je wil ten allen tijde verzekeren dat je hoge resolutie beelden optimaal zijn om afdrukken te laten maken, maar ook overkill hierin is niet de bedoeling.

De camera’s van tegenwoordig zijn megapixel killers, maar het heeft absoluut geen zin om in volledige resolutie te gaan exporteren, tenzij je foto’s hebt gemaakt voor een mega grote billboard, maar laten we eerlijk zijn, dat gebeurt in 99,9% van onze opdrachten niet. Helaas.

Ik deel dus graag mijn go-to export settings met je. Deze settings gebruik ik al jaren en zijn àltijd perfect geweest, ook voor print doeleinden. Dus no worries, it’s all been taken care of en getest!

tips voor Lightroom classic

Export Settings

- Zet je JPEG bestanden in een nieuwe submap

- Wijzig altijd de naam en zet je merknaam er zeker bij

- JPEG op 80% kwaliteit is genoeg (die 20% verlies is niet waarneembaar)

- 4500 px lange rand op 300 dpi

- Ik haal alles nog eens door de JPEG MINI plugin voor 30-40% file size reductie

Wil je op de hoogte gehouden worden van mijn informatieve blogs met tips, tricks, reviews en tutorials? Schrijf je dan zeker in op m'n nieuwsbrief.
Of heb je interesse in een 1-1 coaching of online trainings? Alles is mogelijk bij deze ervaren rot!

Share this story

COMMENTS Expand -
ADD A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *